Szomszédok - RétTV

Tartalomhoz ugrás

1987. május 7 - 1999. december 30
Tartalom: Cselekménye a gazdagréti lakótelep egyik panelházában élő emberek, családok és ismerőseiknek, rokonságuknak mindennapjait, életét meséli el, apró-cseprő gondjaikat, mindennapi problémáikat, a kor jellemző helyzeteit, történéseit dolgozza fel 30 perces epizódokban. Három család története indul el. Vágásiék − fiatal tanárnő−nyomdász pár − rokonuktól, Janka nénitől költöznek új lakásba. Takácsék − nyugdíjas házaspár − házát az M0 autópálya építése miatt szanálják. Velük költözik Alma, az unokájuk is. Magenheimék − orvos−kozmetikus házaspár − sokéves albérlet és spórolás után jutnak végre rendes lakáshoz. A három család egy új lakótelepi ház egyazon emeletére költözik.

Szereplők:
Takács család
Takács István („Taki”) - Zenthe Ferenc 1987–1999 taxisofőr
Takács Lenke - Komlós Juci 1987–1999István felesége, bolti eladó
Niski Alma - Fehér Anna 1987–1999 István és Lenke unokája, idegenvezető, stewardess, bárpultos

Mágenheim család
Mágenheim Ádám - Kulka János 1987–1999 mentőorvos
Szikszay Júlia - Frajt Edit 1987–1999 Ádám felesége, kozmetikus
Mágenheim Júlia - Ábel Anita 1987–1999 Ádám és Juli idősebbik lánya, diáklány
Mágenheim Flóra - Nicsovics Franciska 1988–1999 Ádám és Juli második lánya
Szikszay Etus - Csűrös Karola 1987–1999 Juli anyja, keramikus

Vágási család
Vágási Ferenc - Nemcsák Károly 1987–1999 nyomdász
Vágási Judit - Ivancsics Ilona 1987–1999 Feri felesége, tanárnő
Vágási Mátyás - Molnár Mátyás 1990–1995 Feri és Jutka fia
majd Juhász Attila 1995–1999
További főszereplők
Szelényi János - Trokán Péter 1987–1999 erdőmérnök, Alma udvarlója, majd férje
Böhm József - Máriáss József 1987–1991 közös képviselőa 105. fejezet készítésekor elhunyt
Hegyi Bernát („Kutya úr”) - Raksányi Gellért 1991–1999 közös képviselő Böhm halála után
Sümeghy Oszkár - Palócz László 1987–1999 operaénekes
Gábor Gábor - Koltai János 1987–1999 vállalkozó, Juli főnöke, később Juli üzlettársa

Forgatási helyszínek

A legtöbb jelenetet a gazdagréti lakótelepen vették fel. A sorozatban szereplő Lantos utca 8. a valóságban a Csiki-hegyek utca 1. számú ház (A 160. fejezetben az eredeti cím is olvasható). A stáb az 1. emeletet vette meg, három lakásban a három család lakott, a negyedik lakásban pedig a Gábor-Juli stúdió volt berendezve, ami emellett a színészek pihenőszobájaként is szolgált. Julcsi általános iskolája és Jutka munkahelye a lakótelepen található Csiki-hegyek Utcai Általános Iskola volt. Etus lakása a Gazdagréttől északra lévő Sasad városrészben, az Ugron Gábor utca 54. és a Pannonhalmi út 18. saroképülete. A postaládán lévő házszámok jól láthatóak a 233. részben. Az épületet a sorozat befejezését követően eladták és másik házat építettek a helyére, így ez a helyszín ma már nincs meg. Julcsi első középiskolája Angyalföldön a Röppentyű utca 62. szám alatt, a mai Ady Endre Gimnázium volt, amit akkor még a valóságban is Kassák Lajos Gimnáziumnak hívtak kb. 1990-ig, amikor mai nevét felvette egy, a közelben lévő hasonló nevű általános iskola gimnáziummá alakulása miatt. Második iskolája a lakótelep közvetlen közelében van, az iskola neve a valóságban Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium (1118 Budapest, Rétköz u. 39.). A piac, ahol Józsi dolgozik, és ahová Etus szokott járni, a Budafoki piac volt. Lenke néni lakótelepi közértje (később Plus diszkont) 2012-ig üzemelt - egy idő után mint Spar, mivel a Plust a cég felvásárolta - a Nagyszeben tér 1. alatt. Jelenleg ruhaüzlet működik benne. A ruhabolt, amelyben Lillácska dolgozik, az 56-os és 56A villamos Krisztina téri megállójánál található. Alma presszója az Alkotás utca - Tartsay Vilmos u. sarkán helyezkedik el (most: Gringos Amigos néven mexikói étterem). Mágenheim Ádám magánklinikája az 1025 Budapest, Felső Zöldmáli út 13. szám alatt található a valóságban.
1.évad2. évad3.évad4.évad
5. évad6.évad
7. évad8. évad9. évad10. évad11. évad12. évad13. évad
Érdekeségek a sorozatból:

 • A sorozatban mindig csütörtök van (ill. némely esetben szerda esti, illetve péntek reggeli jelenetek is láthatóak), ezt többször is kijelentik a szereplők. A szappanoperát a készítők eredetileg csütörtöki sugárzásra szánták, tulajdonképpen a szereplők minden második csütörtöki napját követhetjük benne figyelemmel.
 • Valószínűleg nem véletlen, hogy a Kézdy György által alakított gégészorvost Virág doktornak hívják. A tanú című filmben ő játssza Virág elvtárs egyik „fiát”.
 • Az 1990. május 3-án sugárzott (79.) fejezetben a család felköszönti Takács Pista bácsit a 70. születésnapja alkalmából - alakítója, Zenthe Ferenc egy héttel korábban ünnepelte a saját születésnapját.
 • A főszereplők mindegyike egyszerre egy közös jelenetben nagyon ritkán szerepel. Ilyen ritka epizód a 63., a 148., a 305. (itt a főbb mellékszereplők is jelen vannak) és a legutolsó, a 331.
 • Több alkalommal előfordult a sorozatban, hogy az alkotók a civil életben házasságban élő színészeket foglalkoztattak egyidejűleg, viszont a sorozatban idegeneket, vagy egymásnak közömbös embereket játszottak. Pl.: Vágási Jutka és Tamás, a pilóta (Ivancsics Ilona és Csernák János), Veres úr és Szép Ilonka (Kautzky József és Kállay Ilona), Rezső pincér barátnője és Szelényi János (Papadimitriu Athina és Trokán Péter), Oli úr és egy öngyilkosságot megkísérlő lány a 96. fejezetben (Bajor Imre és Hámori Eszter).
 • A II. rész elején a szereplők névsorában Máriássy József helyett már Máriáss József szerepel. Abban a jelenetben, amikor reggel megszólal az ébresztőóra, Hofi Géza Próbálj meg lazítani c. száma megy. A végén Zenthe Ferenc még mint Takács szerepel.
 • Film a filmben jelenség: a 8. fejezetben Julcsi Takácséknál nézi a Szomszédokat, amikor Ádám este hazaér és Almával találkozik. Valamint a legelső fejezetben Jutka édesapja a televíziót nézi, amikor ott bejelentik, hogy új sorozat, a magyar gyártású teleregény, a Szomszédok sugárzását kezdi el a Magyar Televízió.
 • Jutka korábbi iskolájának igazgatónőjét Földi Teri játssza, aki a későbbiekben Mimikét, a postáskisasszonyt alakítja. A 4. részben Földi Teri évvégi jutalmat ad át Jutka Földesi Teréz nevű tanítványának.
 • A 16. részben megy egy jelenet a 2x2 néha 5 filmből, amelyben Zenthe szerepel (énekhangja: Vámosi János). Taki bácsi pedig azt állítja, hogy ő nem látta a filmet.
 • A 28. fejezetben Etus és Virág doktor színházba mennek, ahol Bessenyei Ferenc az énekes-táncos főszereplő; a stáblistában nem szerepel.
 • A 45. fejezetben Jutka a diákjaival egy népdalt hallgat meg kazettáról (Elmegyek, elmegyek), amit Palócz László énekel, aki a sorozatban Sümeghyt játssza.
 • Sümeghy lakásában több régi fotó látható a falon bekeretezve. A képek valójában Palócz László korábbi operadarabjaiból való jelenetek és ő maga látható a képeken.
 • A 45. fejezetben Feri munkahelyén, a nyomdában az Őszidő c. újság címlapját mutatják meg neki, amin Zenthe Ferenc látható, Taki bácsi megformálója. Feri szeretne vinni a nyugdíjas szomszédainak (Takácséknak) a lapból egy példányt, de a főnöke nem engedi. A Szomszédok világában Taki bácsi és Zenthe Ferenc értelemszerűen nem ugyanaz a személy.
 • Az 59. fejezetben Taki bácsi Veres autószerelőműhelyében dolgozza le az új Ladájának a szerelési díját. Veres szeretné, ha maradna a kitöltött munkaidő után még pár hétig. Taki megmondja neki, hogy ez nem a Rabszolgasors című sorozat, hanem egy másik.
 • A 62. epizódban filmes stáb érkezik a lépcsőházba, hogy dokumentumfilmet forgasson a liftszerelők munkavédelmi eljárásairól. Az alagsorban a „stáb” kipakolja a filmtechnikai eszközöket (kamerák, lámpák stb.). Vélhetően a filmtechnikai eszközök a sorozat stábjának saját eszközei és a filmbeli stáb tagjai magukat filmezték.
 • A 71. fejezetben Takácsék elutaznak pár napra. Taki bácsi mondja Bőhmnek, hogy valami Kálmán Fürdőbe mennek, de az igazi helyszín az akkori Magyar Rádió és Televízió üdülő Gárdonyban. Az üdülőben Taki bácsi megkérdezi a recepcióstól, hogy van-e lift. Ő azt válaszolja, hogy csak nappal, amikor ott van a liftkezelő, bár igazából nem volt lift. (Több nyári jelenet is itt játszódik.)
 • A 100. fejezet úgy kezdődik, hogy Taki bácsi megjegyzi Lenke néninek, hogy pont 100, és Alma is hozzá teszi, pont századszor hozza ki Taki bácsinak a sót. Ezáltal utalva arra, hogy a sorozat elérte eme kerek számot. Ez a motívum megismétlődik a 150., 200. és a 300. epizódban is.
 • Szintén a 100. részben Böhm úr hanglemezeket kap ajándékba és a végén felrakja a Szomszédok végefőcím zenéjét, és azt mondja, hogy szeretné kétszázadszor is hallani.
 • 114-es részben Virág doktor kifejezi érzéseit.
 • Az 1992. január 9-ei, 123. fejezetben (ez év első epizódjában) Alma megemlíti, hogy már 1992-t írunk.
 • A 149. részben Taki bácsi televíziózásra készül, amikor bekapcsolja a tévét a Szomszédok szignálja csendül fel.
 • A 159. részben Jutka énekórát tart. Három számot játszik le a magnó és a harmadik zene a sorozat főcímzenéje. Mosolyogva mondja, hogy látja, ezt mindenki felismeri.
 • A 193. részben Sümeghy és Góliát - pianínószállítás közben, az utcán - a cappella duettet adnak elő a Don Carlosból.
 • A 205. részben Vágási Feri válltáskája Taki bácsi betolt Ladája hátulján maradt, de később nem kereste.
 • A 223. részben, amikor a Gábor-Juli stúdióban a röntgenes orvosnő képét mutatják, lehet látni, hogy a fénykép a Magenheim család lakásában készült.
 • A 233. fejezetben Etus házának kapuajtaján látható az eredeti tulajdonos címe.
 • A 258. fejezetben a focimeccs után, melyen pályára lépett többek között László atya és Feri is, az atya elmeséli Feriéknek, hogy egy papok és színészek közti mérkőzést szervez a Népstadionban, mire Feri megjegyzi, hogy a színészek közé ő is beszáll.
 • A 270. részben Gábor Gábor a vidéki házába hívja a stúdió dolgozóit, ahol festményeinek aláírása K.J., amire azt mondja, hogy ezzel az álnévvel fest, miközben a Gábort alakító színész igazi nevének monogramja ez.
 • A 281. fejezetben Károly azt mondja Etusnak, hogy milyen kár, hogy őt nem Karolának hívják, mert akkor együtt ünnepelhetnék a névnapjukat (miközben az Etust játszó színésznő valódi neve Karola). Ezután Etus szintén sajnálja, hogy Károlyt nem Lászlónak hívják. (Károly megszemélyesítője Sinkó László.)
 • A 282. részben Sümeghy és Kutya beszélgetnek, hogy a Csíki-hegyek utca 1. alatti lépcsőház gondnoka nyerte a gondnokversenyt, míg Kutya nem nyert a Lantos utca 8-ban, holott Sümeghy szerint sokkal jobban megérdemelte volna. (A Csíki-hegyek utca 1. alatt forgatták a filmet, amit itt Lantos utcának hívnak.)
 • A 286. fejezetben Jutkáék szobájában megint más sorrendben vannak a képek a polcon. Szintén ebben a részben a 27 perc 56 másodpercnél látszik a stáb a tükörben
 • A 305. részben, amikor az újévi vendégek érkeznek Almáékhoz, a meglepetésvendég Hofi Géza volt. A meglepetés valódi volt, a színészek nem tudták, hogy Hofi fog csengetni az ajtón.
 • Szintén a 305. részben Sümeghy nosztalgiázik a pincehelyiségben Kutyával és Vágási Ferivel. Megemlíti, hogy az Operabeli fellépései után együtt mentek szórakozni a kollégáival, köztük Palócz Lacival. Kutya csodálkozik, mondja is, hogy ismerős neki ez a név.
 • A 318. részben Gábor Gábor a rész végén kikapcsolja a magnót és megjegyzi, hogy a zene olyan volt, mint a Szomszédoké.
 • A 286. részben Botár Endre figurája közli Lenke nénivel, hogy ha Etus keramikus, akkor ő a Nemzeti Színház tagja - mint a valóságban a színész.
Bakik a sorozatban
Egyszeri bakik
 • A 2. részben Alma idegenvezetése közben a városnéző busz körbe-körbe megy a Roosevelt téren, a buszban ülő statiszták mindent filmeznek, csak az ablakon kifelé nem.
 • A 4. részben Takácsék busszal Ózdra utaznak. A buszállomás előtt bolygó ajtós Ikarus 260-ason utaznak, de a következő snittben már kifelé nyíló ajtós buszról szállnak le.
 • Az erdészet igazgatója a 28. fejezetben az egyik főmérnökségre pályázó jelöltet Illés Pistiként említi. A 30. fejezetben és a továbbiakban Illés Karcsi néven szerepel.
 • A 28. fejezetben egy újságírónő riportot készít Etussal. Amikor indul, éppen csönget Virágh doktor és Julcsi. Etus beszél velük a kaputelefonon, de közben látszik, hogy már bent állnak az előszobában a kétszárnyú üvegajtó baloldali, becsukott szárnya mögött.
 • A 29. részben, amikor Julcsit megharapja egy kutya, a Lantos utca 4.-be várják annak gazdáját az oltási könyvvel, a Lantos utca 8. helyett. Ugyanebben a részben, amikor Borzaséknál a tévében reklám megy, a blokk után kimarad a reklámszignál (rögtön a bemondó jelenik meg), miközben a sorozat során többször lehetett hallani a háttérben szóló tévékből.
 • A 34. részben a 6:03-nál az Aquincumi Múzeumban a statisztákat már mutatja a kamera, amint azok állnak, mindannyian egy pontra - valószínűleg a rendezőre - néznek, majd egyszerre elindulnak. A statiszták (köztük egy idősebb hölgy, igen feltűnő mintás ruhában) a főszereplők előtt sétálnak el a többiekkel együtt, majd a vágást követően hirtelen kb. 30 méterrel odébb, a főszereplők háta mögé kerül mindenki.
 • A 41. fejezetben a repülőgépen rosszul lesz az egyik utas. Az utaskísérő tudatja ezt a többi utassal, és megkérdezi, van-e orvos a repülőn, de csak magyarul. A kapitány magyarul és angolul is bemondja, hogy kényszerleszállást kell végrehajtania.
 • A 45. fejezetben Feri anyja (Hacser Józsa) egyedül van Feriék lakásában. Amikor gyufát keres a szekrényben, egy földön ülő stábtag feje belóg a képbe a jobb alsó sarokban.
 • A 60. fejezetben amikor Taki bácsi kimegy ajtót nyitni a tévé nincs bekapcsolva, mégis hallatszik a Híradó szignálja.
 • A 81. epizódban Etus és műkereskedő ismerőse (Gyula) a korábban nála lakott erdélyi asszonyt kísérik ki a Nyugati pályaudvarra. Az első jelenetben egy 2. osztályú kocsi előtt folyik a búcsúzkodás (Gyula be is pakolta az asszony poggyászait a kupéba), majd egy pár perccel későbbi jelenetben egy 1. osztályú vasúti kocsi van az előző 2. osztályú helyén és a nő abban utazik el.
 • Szelényi János, miután lábon lőtték, lábadozni kezd, és eleinte (75. epizód) a bal lábát teszi fel (pihentetni), majd a következő epizódban a jobb lábát, a 77. epizódban pedig újra a balt.
 • Amikor Böhm bácsi gyűjtési estet szervez, Sümeghy is fellép, és Palócz Lászlóként konferáljàk be.
 • A 77. epizódban Böhm felmegy Szelényihez sakkozni. Eleve két feles-pohár van az asztalon, pedig „Taki bácsi” előtte ment el és nem ivott, csak odaadta a vodkásüveget.
 • A 98. epizód végén Juli Trabantja jön szembe a kamerával. A vezető oldali szélvédőrészen már nagy lyuk látszik, még mielőtt a másik kocsi nekihajtott volna.
 • A 108. részben, amikor a Stúdióban megszólal a riasztó, hamarabb hallgat el a sípolás, mint ahogy Gábor Gábor a kapcsolóhoz nyúl a szekrényben.
 • A 148. fejezetben Mágenheimék becsengetnek Taki bácsiékhoz, hogy köszöntsék a karácsonyt. Amikor János ajtót nyit és invitálja őket, Vágásiék ajtaja is kinyílik és ők is csatlakoznak a társasághoz. Vágásiéktól Feri, Jutka, Matyi és Feri öreg nyomdász barátja, Ottakán Géza érkezik. Feri visszaszól Ottakánnak, hogy csukja be az ajtót, mire az behúzza maga mögött, de az ajtó visszanyílik, az öreg nyomdász még visszanézve ezt észleli, mégis továbbsodródik a tömeggel Takácsékhoz. Az ajtót eközben valaki (vélhetően egy stábtag) belülről lassan becsukja.
 • A 204. epizódban (kb. 8:35 percnél) úgy festik a mesterek a háttérben a pinceszobát fehérre, hogy a pemzli a plafontól kb. 20 cm-re mozog a levegőben.
 • A 239. fejezetben, amikor Ernő bácsiék rakodják a kerámiákat a furgonba, az öreg művész úrnak szólítja Etust („Ne aggódjon, művész úr, nagyon vigyázunk rá!”).
 • A 246. fejezetben János zakóján mászik egy hangya.
 • A 272. fejezetben Julcsi udvarlója bukósisak nélkül motorozik, rendőr létére. (Kollégái nem.)
 • A 283. fejezetben Julcsi rámenős főnöke 'pedofil' helyett 'pederasztát' mond. (Lehet, hogy a kor újságírói szintjét illusztrálva?)
 • A 299. fejezetben Csaba, a földrajztanár Eszternek szólítja Veronikát (valóságban a neve Timkó Eszter).
 • A 302. epizódban, amikor felgyújtja egy diák a szemetesvödröt, Jutka szintén Eszternek szólítja Veronikát („Eszter, szólj Bujákinak!”).
 • Még a kezdeti részekben Magenheim úgy mér vérnyomást, hogy a fonendoszkóp nincs a fülében.
 • A 305. epizódban Vágási Feri egy Ikarus 435 autóbuszról száll le. Ám a következő snittben az látható, hogy egy Ikarus 280-as indul el mögüle.
Gyakori bakik
 • Főképp a sorozat első időszakában volt jellemző, hogy szinte minden részben előfordult pár úgynevezett folytonossági hiba. A leggyakoribb a szereplők elhelyezkedésének lényeges változása, továbbá a szemüvegek eltűnnek/előkerülnek, stb.
 • A sorozat elején többször utalnak arra, hogy a ház 10 emeletes, miközben a Lantos utca 8-at "játszó" Csíki-hegyek utca 1. a valóságban 7 emeletes.
 • A sorozatban szereplő autókat, többek közt Mágenheimék Trabantját, Peugeot 205-ösét, vagy Taki bácsi taxiját nem mindig ugyanaz az autó "játssza", ezért a rendszám sem minden részben ugyanaz.
 • Az iskolai, vagy más olyan jeleneteknél, ahol a környékbeli gyerekeket alkalmazták statisztának, a gyerekek közül néhányan olykor belenéznek a kamerába, illetve drámai jeleneteknél is sokszor nevetnek.
 • Több közeli jelenetnél is észrevehető a „belógó mikrofon” jelenség (példa). Belógó mikrofon látható például a következő részekben: 4, 23., 53., 57., 62., 66., 78., 81., 88., 100., 124., 134., 138., 140., 141., 144., 150., 158., 162., 164., 165., 172., 176., 178., 182., 183., 189., 200., 208., 229., 239., 278., 282., 286., 288., 295., 299., 305., 310., 316., 329.
 • Több epizódban pl. 109., 182., 184., 194., látszik az üvegmatricán, hogy Alma presszója 0-24 van nyitva, ennek ellenére több másik epizódban van olyan jelenet, hogy este zárják a presszót és mennek haza. A 184. epizódban a főnök számolja a pénzt záróra után, vagy a 182. epizódban leoltják a villanyt, kívülről bezárják a bejáratot, és már az utcán fegyverrel kirabolják Almáékat.
 • Julcsi rendőr(!) udvarlója még 1998-ban is rendszeresen motorozik az 1984 óta mindenütt minimálisan kötelező tompított fényszóróhasználat nélkül.
Vissza a tartalomhoz